Er komt een meldplicht voor overnames in de Nederlandse telecomsector. Bedrijven die Nederlandse telecomgiganten, zoals KPN, willen overnemen, moeten dat eerst melden aan de overheid. Zo kunnen ze niet meer ongewenst in buitenlandse handen vallen.
‘Openbare leven ontwricht’
Het gaat alleen om bedrijven die van vitaal belang zijn voor de telecomsector, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer in een wetsvoorstel dat ze naar de Raad van State heeft gestuurd. “Als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken, raakt het openbare leven ontwricht”, zegt ze.
“Consumenten en ondernemers leiden bovendien economische schade. Nederland heeft veel profijt van een open economie. Maar het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen.”
Ze noemt de maatregel een vorm van actieve goedkeuring voor overnames. Waarschijnlijk wordt de wet na de zomer pas door de Tweede Kamer behandeld.
250 dagen bedenktijd
Oud-minister van Economische Zaken Henk Kamp zei vorig jaar al dat hij elk bedrijf dat door een overname wordt bedreigd, bescherming wil kunnen bieden. Die uitspraken deed hij naar aanleiding van een aantal overnamepogingen. AkzoNobel en Unilever wisten toen ternauwernood die aanvallen af te slaan.
Die bescherming tegen overnamepogingen kwam er niet, maar er werd wil iets gedaan tegen aandeelhouders die grote veranderingen willen doorvoeren, zo bleek afgelopen oktober.
Als aandeelhouders een grote strategiewijziging eisen, kunnen Nederlandse bedrijven zich beroepen op een bedenktijd van 250 dagen, schreef het FD. Zo kan de leiding van het bedrijf verantwoording afleggen en uitleggen wat zij voor toekomstplannen heeft met het bedrijf.